2016-01-22

22 jan

Koncentrera

15 kommentarer:

B i r g i t t a sa...

;) I dansen

Valkyria-Fatale sa...

Här är mitt bidrag "Jag står inte i stand-by". Texten finns på min blogg på Wordpress.

https://wordart867.wordpress.com/2016/01/22/jag-star-inte-i-stand-by/

eller här på poeter.se https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1932505

Om Ni inte kan kopiera och klistra in länkarna, lägger jag in skrivövning här också:

Koncentrera – Skrivövning 2016-01-22

Skrivpuff http://skrivpuff.blogspot.se/


Jag är ett bollhav, full med sinnen som inte står i ”stand by-läge”, för att plockas fram vid behov. Mina sinnen arbetar heltid, och mer än så. De arbetar dygnet runt, och det är som att den känsla, association, bild, bokstavskombination till ett ord eller flera eller handling, som min kropp ”vill” att jag ska rikta fokus på ”Just Nu”, tränger sig före i kön, armbågar sig fram, för att komma först ut till handling. Och tro mig, ”de” trängs och knuffas, och sparkas och viftas med ”armar och ben”, inne i mitt huvud. Mina sinnens ständigt pågående aktiviteter (ja, plural!), kan beskrivas på många olika sätt, men här har jag valt att försöka visualisera ADHD med hjälp av olika bollsporter/lekar, för att kunna förmedla lite i hur jag fungerar med min diagnos.

Likt som när man spelar biljard, där bollar med en kraftig och riktad stöt, med hjälp av biljardkön, stöts ner i ett förutbestämt hål, men för att göra detta, måste man först spränga alla bollar, och då flyger dessa åt alla möjliga håll på biljardbordet. Och har du någonsin spelat på ett flipperspel, där bollen studsar åt alla håll och kanter, och det eviga ”plingande” ljudet, som är väldigt irriterande att lyssna på en längre stund, som kan störa din koncentration, då förstår du kanske vad jag menar med liknelsen. Det kan också vara som när man vevar med handtaget till maskinen som används i ”Lotto-dragningen”, då bollarna snurrar runt, runt och runt innanför glaskulan, och en boll ska lyckas att komma ut genom hålet, när man slutar att veva. Men innan dess, när bollarna är i ständig rörelse där inne i glaskulan, då ligger liknelsen i att det är svårt att koncentrera sig på en sak åt gången, då bollarnas aktivitet inne i kulan är i friktion, genom luften som ”blåser”, och just där och då, är det svårt att få en boll att stanna. Vidare är det lite av ”slumpen” som avgör vilken av dessa bollar som kommer ut först.

”Boing, boing, boing”, som en studsboll hoppar sinnen upp och ner, i ständigt pågående projekt, som ofta är väldigt svåra att slutföra. Liknelsen med studsbollen ska visualisera svårigheten i att fånga en studsande boll. Ni vet hur svårt det kan vara. Den lever sitt eget liv. Men utöver det ovan beskrivna, fungerar hjärnan ganska lugnt och städat emellanåt, men rastlösheten springer ikapp en ganska snabbt, som en boll i snabb rörelse i en innebandymatch. Jag fungerar med min ADHD, det svåra är att få omgivningen att fungera med mig. Det kan bli en hel del begäran om ”time out”, där det sker ett avbrott i kontakten med människor, pga missförstånd, feltolkningar och fördomar.

Valkyria-Fatale sa...

Birgitta:

Jag som har ADHD, vet hur svårt det är att sitta still och koncentrera mig i längre stunder, så jag förstår känslan där på Operan, där du skulle få uppleva baletten från parkett. Däremot har jag aldrig fått uppleva att få betrakta en opera på “riktigt”. Måste vara en fantastisk känsla att få uppleva live. Och äsch, strunt i de blossande kinderna. Tack för ditt skrivarbidrag i dagens skrivövning. // med vänlig hälsning Valkyria-Fatale poeter.se.

Ljusletaren sa...

Valkyria-Fatale, tack för det du föreslår att jag ska ändra i min text/texter men jag vill skriva på mitt eget sätt. Ändrar jag för mycket efter dina förslag så blir det din text och så vill jag inte alls ha det.

Lär mig otroligt mycket med att läsa din/dina och andras texter. Ser många kärnfulla och korta texter plus långa texter med nya vägar att tänka när jag skriver som får mig att tänka till.

Vill inte att min skrivlust ska dödas via en rättande rödpenna som får många av oss att tappa skrivglädjen. Hoppas att du förstår hur jag menar?

/kram

Ps Eventuella frågor om Skrivpuff och dess funktion får du ställa direkt till Grå Papegoja

Ljusletaren sa...

DS med nya vägar att tänka när jag läser som får mig att tänka till ... så ska det stå och ingenting anant

Grå papegoja sa...

Lite allmänna tankar och information om skrivpuff. Texten finns på min blogg och jag ska kopiera in dem på Skrivpuffsbloggen också.

http://grapapegoja2.blogspot.se/2016/01/lite-tankar-kring-skrivpuff.html

Skrivpuff startades ursprungligen av Ann Ljungberg 2009 i syfte att ge inspiration i form av en daglig skrivutmaning. Periodvis har puff-orden lagts in av assistenter till Ann eller praktikanter i hennes företag. Med tiden kom skrivpuff att få lägre prioritet från dem. För att skrivpuff inte skulle dö ut, så tog jag över ansvaret för att lägga in pufford. I allmänhet är puffordet ett relativt neutralt begrepp som man kan associera fritt kring. Ibland lägger jag in lite annorlunda puffar, som förhoppningsvis leder till att man tänker lite utanför ramarna. Det kan vara bilder, associationer från böcker eller flerordspuffar. Direkta skrivövningar av typen "skriv en dialog mellan två personer som avskyr varandra" brukar jag inte lägga in, eftersom en del skriver längre texter och använder sig av skrivpuff för att inspireras av dem, andra föredrar novell eller essäformen och några skriver dikter och då kan en skrivövning kännas för styrd och skolboksaktig.

Vi som hållit på med skrivpuff ett tag brukar rekommendera att man lägger texten i sin egen blogg. Dels får man sina texter och ev respons på dem samlade och dels blir det lätt för dem som vill kommentera. Har man texterna på någon sida som kräver medlemskap, så informera gärna om det i samband med att länken läggs in. Det går naturligtvis bra att lägga in texten i sin helhet i skrivpuffs kommentarsfält också, men finns den tillgänglig på något annat ställe så brukar det räcka. Jag har tyvärr inte lyckats ändra fliken "Så här blir man skrivpuffare", men texten ligger som en etikett med rubriken Allmän information, så den ska vara lätt att hitta.

Lämna gärna förslag på skrivövningar eller pufforrd som kommentar. Det uppskattas och mottages tacksamt.

Man kan göra en klickbar länk eller bara klistra in webadressen i kommentarsfältet. En klickbar länk kräver en del pyssel. Tycker man det är svårt så brukar det räcka med webadressen.


Marica Källner sa...

Hej! Här är min text:
Om du bad mig berätta

Ellinor Wikman sa...

Jag skulle gå om jag var du

Ljusletaren sa...

https://morgonblogg.wordpress.com/2016/01/22/skrivpuff-den-221/

/kram

Grå papegoja sa...

Koncentrera

Tintomara sa...

Koncentrera

Kalle Byx sa...

Tänker lite

Valkyria-Fatale sa...

Ljusletaren:

Jag ville inte att du skulle ändra din text, och inte heller att du ska skriva på mitt vis. Jag gav konstruktiv kritik på din text. Självklart ska man skriva precis så som man vill, och alla har vi vår egen författarstil. Det handlar inte om att förändra någons stil, när man ger konstruktiv kritik. Det är i syfte att utvecklas i sitt skrivande. Och min feedback handlade i princip om meningsbyggnad, där någon mening saknade ett kommatecken, och även där någon mening hade gjort sig bättre under läsning (läsflöde, läsrytm), om du hade kastat om några ord i den meningen.

Exempelvis denna: Ex: citerar: "Till och med att det går att cykla för nu är asfalten framme. Gäller bara att se upp för olika isfläckar på bara vägar. "

Förslag 1:
När asfalten ligger framme, går det även att cykla, men det gäller att se upp för isfläckar, på de bara vägarna.

Till alla som jag har skrivit konstruktiv feedback till:

Min konstruktiva kritik var inte ämnad att såra, eller i syfte att förändra en individuell skrivstil. Den handlade om språket i texten, meningsbyggnad och att dela upp en mening med hjälp av kommatecken. Det handlade om att få bättre rytm och flyt i texten.

Att ha korta meningar, som plötsligt "snäps" av, och därefter skriva ännu en kort mening, som även den "snäps" av lika abrupt. och där meningar är ganska torra på detaljer, ger en mindre åtråvärd text att läsa. Då kan man skriva ihop dessa två korta meningar till en mening, för att rytmen och meningen ska "låta bättre".

Jag är ingen lärare i svenska språket, och min feedback är inte negativ kritik, eller menad att du ska skriva som mig. Ta kritiken på rätt sätt. Det är en skrivövning, och en övning är i syfte att utvecklas till att bli bättre. Och bättre blir man genom att jobba med sin text, och att lära sig att skriva med bra läsflyt, uppdelade meningar och t.ex stoppa in fler målande ord, detaljer etc. Kort och gott, krydda till sin text. Annars blir texten ganska tråkig att läsa, intetsägande. Och ev stavfel och meningsbyggnadsfel, läsrytm, samt att skriva mer målande är något som alla bör träna på. Även jag.

Jag är ganska rättfram när jag skriver, och en del kan tolka det som att jag är burdus och har attityd. Så är inte fallet. Jag vill bara väl, men uppenbarligen önskas ingen konstruktiv kritik, så därför kommer jag inte skriva något sådant mer. Jag vill inte uppröra någon och skapa felaktiga "vibbar", som ger känslor av negativitet.

Visst, jag är kanske "Fröken Rödpenna", men det är i ett gott syfte, som är för att man ska utvecklas som författare. Och jag trodde att denna grupp för skrivövningar hade detta syfte, att utvecklas i sitt skrivande. Detta gör man inte om man inte får feedback, och man gör det absolut inte om man vägrar att ta till sig goda råd inom det svenska språket, när det gäller att skriva.

Mitt syfte var INTE att man ska skriva på mitt sätt! Då har man verkligen misstolkat min konstruktiva kritik.

Tack för mig.

Med vänliga hälsningar Valkyria-Fatale.

marmoria sa...

Den här texten trodde jag skulle komma att handla om att koncentrera ett budskap men det blev inte så:
Välkommen

B i r g i t t a sa...

Jag är jätteglad för att du håller i Skrivpuffandet GP! Du är så BRA!
Jag gillar också det fria i skrivpuffandet -är inte så mycket för att bli styrd ;)
När det gäller oss skivpuffare så tycker jag det är viktigt att underlätta för varandra och vara noga med att lägga direktlänk till bidraget här i en kommentar.
Det blir smidigast så, tycker jag.

Själv håller jag i tre fotoutmaningar varav den ena har nytt tema varje vecka. Då försöker jag precis som du hitta på mer utmanande teman men med fri tolkning. (konkreta substantiv är ju inte precis en utmaning i foto). Kanske finns det ngt du vill använda bland mina teman. De finns här: http://onsdagstema.blogspot.se/p/next-theme.html
kram
B i r g i t t a